Over de docent

Ik ben in 1957 te Gouda geboren en woon vanaf 1983 in Waalre. Op jonge leeftijd had ik veel rugklachten. Na vele bezoeken aan de fysiotherapeut bleek dat Yoga voor mij een goede remedie was. Ik leerde mijn rug beter kennen en door regelmatig oefenen werden de klachten tot een minimum teruggebracht. Gaandeweg begon ik meer over Yoga te lezen en ontwikkelde ik me tot een autodidact. Yoga kreeg een vaste plaats in mijn leven. Het bleek niet alleen goed voor m'n rug, maar bracht ook ontspanning. Naast Yoga kreeg ik steeds meer belangstelling voor Boeddhisme. Ik zag veel parallellen en was geboeid door de Boeddhistische kijk op het leven, zeker ook in praktische zin. Ik voelde me erbij thuis en werd er vrolijk van! Yoga maakte een steeds grotere plaats in mijn leven in en zomer 2005 nam ik het besluit om me hier verder in te bekwamen.

 

In januari 2006 ben ik met de driejarige docentenopleiding van de Yoga Opleiding Limburg gestart (YOL). Daarna heb ik de tweejarige meditatietraining gevolgd, beide onder leiding van Lucie Dirksmeier.  In 2012 heb ik -tijdens mijn vierde bezoek aan Nepal- de knop doorgehakt en ben ik gestart met de voorbereidingen om les te geven.

 

Yoga kent heel veel vormen. Het is een bewuste keuze om me te beperken tot de traditionele Yoga, zoals die door Patanjali in de Yogasoetra’s  in de 2e eeuw voor Christus is beschreven. Het systeem is veelzijdig, maar blinkt ook uit door eenvoud en scherpte. Het heeft zijn geldigheid beslist nog niet verloren en kan van grote waarde zijn voor het dagelijks leven! Juist die combinatie inspireert mij. Ik ben altijd op zoek naar een hedendaagse toepassing van deze oude filosofie.

 

Yoga is vooral ook een kwestie van zelf doen en ervaren. De nieuwe inzichten die daarbij  ontstaan vormen een bron van inspiratie om de jachtige samenleving van vandaag tegemoet te treden. Je ervaart opnieuw een vrijheid die er eigenlijk al altijd was. Ik beschouw dan ook als een voorrecht om hierbij te kunnen helpen. 

 

Namasté,

Frank Toonen